torsdag 4. mars 2010

Thai biffsalat

Det smaker like godt som det lukter, og like friskt som det er fargerikt. Denne thai-inspirerte biffsalaten, med bl.a. fersk grønn pepper og sitrongress, passer kanskje aller best på terrassen utover våren med et glass rosévin. Men jeg erklærte allerede våren for kommet for en måned siden når de første solstrålene smøg seg mellom de glisne tretoppene i botanisk hage og inn i stua. Nå begynner jeg å bli klar for gradvis å bytte ut varme supper og mørke gryter med friske og fargerike sommerretter. Så dette ble en slags tjuvstart. Oppskriften er i stor grad rappet fra Andreas Viestads Smak av krydder.


Oppskrift til to
250 g mørbrad e.l.

Marinade
1 sitrongress
1 ts thai fiskesaus
2 ts østerssaus
2 ts soyasaus
1 ss sukker
3-5 ss fersk grønn pepper

Salat og dressing
10 cherrytomater
2 vårløk
1 sitrongress
1 sjalottløk, evt 1 liten rødløk
1/2 agurk
1-2 rød chili
saften av 1 lime
fersk koriander, thaibasilikum eller mynte
1 ts sukker
2 ts fiskesaus
1 ss sesamolje

Sånn kan det gjøres
Begynn med å strimle kjøttet, og bland sammen ingrediensene til marinaden. Pepperen knuses lett i en morter, evt med flatsiden av knivbladet. Sitrongresset kan deles i to eller tre, og knuses lett flatt. Det er en fordel om sitrongresset holder seg noenlunde intakt, for dette skal fjernes før kjøttet blandes i salaten. Hvor lenge du lar kjøttet marinere er avhengig av hvor sulten du er.

Skrell agurk, fjern frø, og del i fingerlange staver. Del cherrytomater i to, og grovhakk vårløk, sjalottløk og urter. Den gode chilismaken er viktig her, men rå i salat synes jeg ikke det trenger å brenne, så jeg renser chilien for frø og finhakker den. Ha dette i en salatbolle sammen med sitrongress, delt i to og klemt lett flatt. Ca når du er klar til å steke kjøttet har du lime, fiskesaus, sukker og sesamolje i salaten.

Stek biffen i olje på god varme i to omganger. Fjern sitrongresset, og bland den varme biffen i salaten. Biffsalaten kan gjøres på et kvarter, men det er ingen grunn til å skynde seg hvis en ikke må.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar