søndag 14. mars 2010

Cru - min type restaurant

Det var tid for å feire, og stedet ble Cru ved Bogstadveien. Dette var min andre Cru-opplevelse, og for et matvrak og vinsvin er det en opplevelse.

Før vi dro ned til restauranten rakk vi en liten apéro hjemme hos oss; utrolig overraskende gode druer (er ikke druer off-season nå?), litt tapenade, bøklingpaté, røykelakspaté, dadler med Stranda spekeskinke, brød og Champagne. - Litt hummer og kanari, men det er lov! Og bare litt av alt, appetitten skal vekkes uten å bli mett.


Vi var et lite følge på seks, og vi gikk for 5-retteren, som kort fortalt besto av kveite, skogsoppsuppe, skrei, oksebog, og ost (eller sjokoladedessert).

Vi innledet med en hvit Roero Arneis mens vi la taktikken for maten. Fruktig og floral, enkel men behagelig, en god start. Til kveite og skogsoppsuppe fikk vi en strålende Saint-Aubin. Dyp og kompleks, ganske morsom smak av pecorino eller parmesan. Neste vin var kveldens store høydepunkt, en 1996 Chablis premier cru. Mineralsk, litt sjø, men først og fremst en fantastisk smak av jordbær. Gøy å smake skikkelig utviklet Chablis! Til oksen fikk vi en spansk garnacha, deilig, myk, helt uten spanske uvaner. Jeg hadde et glass Nieport LBV 2005 til osten, snadder!

Regningen, med velfortjent tips, kom på 1150 per pers, veldig anstendig i forhold til kvaliteten. Cru er en favoritt, og jeg kommer til å dra tilbake så ofte jeg kan!

Oppskrifter til apéritif

Bøklingpaté
1 bøkling (røykt sild)
1/2 beger seterrømme
1 liten vårløk
pepper

Fjern skinnet, og kjør fisken raskt i foodprosessor e.l. Bland inn rømme, nykvernet pepper, og finhakket vårløk. Enkelt, annerledes og godt. La den gjerne stå i kjøleskapet noen timer, det gjør den fastere og det blir enklere å spise uten å søle.

Røykelakspaté (ikke avbildet)
100 g røykelaks
1 ss rosa lodderogn
1/2 beger seterrømme
1 ss presset sitron

Kjør laksen i foodprosessor e.l. Bland laks, rogn og rømme, og smak til med sitron. La den gjerne stå i kjøleskapet noen timer, det gjør den fastere og det blir enklere å spise uten å søle.

Tapenade
10-15 oliven, gjerne kalamata
1 ss kapers
1 fedd hvitløk
1 ss presset sitron
1 ts sukker
god olivenolje

Skyll oliven og fjern steiner. Kjør oliven, hvitløk og kapers i foodprosessor e.l. Smak til med sukker og sitron, og ha i litt olje til du får en fin konsistens.

Server med godt brød og Champagne!

1 kommentar:

  1. Helt enig, var der på torsdag i forrige uke og det var en STOR opplevelse! Skogsoppsuppa var fantastisk!

    SvarSlett