onsdag 20. januar 2010

Til middag i går; torsk med søtpotet- og sellerirotpuré og kikertsalsa

Det er kaldt, det er vinter, det er torsketid. Jeg har planer om å spise mye torsk den kommende måneden. Så får vi se om planen holder. Jeg kjøper gjerne hel fisk, og fileterer eller deler fisken i stykker. Så koker jeg kraft på hode og bein til å bruke til fiskesuppe en annen dag.

Oppskrift til to
2 stk torskefileter à ca 200 g
salt
pepper

Søtpotet- og sellerirotpuré
1 søtpotet
1/2 sellerirot
1 neve bladpersille

Kikertsalsa
200 g kikerter (kokt selv eller fra boks)
4-5 soltørka tomater
4-5 cherrytomater
1 ss tomatpuré
2 ss god olivenolje
1 sjalottløk
1 rød chili
1 fedd hvitløk
1 ss hakka ingefær

Når jeg baker torsk på denne måten beholder jeg skinnet på filetene. Mange velger å ta det av, og begge deler går helt fint. Begynn med å legge filetene på en tallerken, og strø raust med salt over. Når disse får stå en stund (gjerne 1-2 timer) bidrar det til at saltet trekker inn i fiskestykkene, og det skal visst også bidra til at fisken blir fastere og flaker seg bedre.

Søtpotet- og sellerirotpuré er en anvendelig sidedish, og passer like godt til lyst kjøtt som til fisk. Skrell sellerirot og søtpotet, del i terninger og ha i en kasserolle. Dette skal koke ca 20 min. trikset er å bruke så lite vann som mulig. Rotgrønnsaker avgir som regel en del vann i kokeprosessen, og her ligger mye smak. - Det bør ikke være mer enn en liten desiliter væske igjen når det er ferdig kokt, da trenger en ikke helle smaken ut i vasken. Kjør til en fin, luftig puré med stavmikser, bland inn en god klatt smør, og smak til med salt, pepper og hakket persille.

Kikertsalsaen (eller hva den nå rettmessig bør kalles) lages enkelt ved å finhakke soltørka tomater, hvitløk, sjalottløk, ingefær og chili. Del cherrytomater i to, ha kikertene i en skål og bland alt sammen med tomatpuré og god olivenolje. Smak til med salt og eventuelle andre krydder du liker. Når jeg koker kikertene selv, har jeg allerede hatt i hvitløk, ingefær, sjalottløk og chili, og da dropper jeg selvfølgelig dette i denne omgang.


Fisken baker jeg i ovnen på 175 grader med skinnsiden ned. Jeg bruker da en egnet ildfast form, og jeg legger en tynn skive smør under hver filet. Nykvernet svart pepper hører med. Avhengig av tykkelse på filetene tar dette 8-12 minutt. Når fisken løsner greit fra skinnet er den ferdig.

1 kommentar:

  1. Nam nam nam! Skal prøve meg på søtpotet og sellerirot pure imorra. Sammen med stekt torsk med hasselnøtt/honning/soyasaus, med flådd tomat og stekte championger i creme fraiche. måtte bare skryte litt. bon appetite!

    SvarSlett