onsdag 27. januar 2010

Pasta med røykelaks og shiitake

Laks har for lengst mistet status, fra sagnomsust luksus til traust hverdagsmat. Noe av det som selges som røykelaks bør en sannsynligvis ikke en gang servere til katten. Men røykt oppdrettslaks av grei kvalitet er fortsatt en god og rimelig råvare. Og hvis vi blåser i russiske matmyndigheter, så er vel de fleste enig i at det er litt sunt også.

Dette er en enkel pastarett, hvor det meste er å få tak i på de fleste nærbutikker. Shiitake kan f.eks. byttes ut med aromasopp, og safran kan droppes hvis en ikke har det i hus. Variasjon og tilpasning etter hva en liker og hva en har i hus er noe jeg driver med hele tiden, og det gjør det lettere og morsommere å lage mat. Det er også en god måte å hindre unødvendig matavfall (ref: Vaffelhjerte - matvalg 2010).


(Denne retten kan bli til to forskjellige middager med enkle grep; Ha i litt fersk ingefær, og erstatt persille med koriander, fløte med kokosmelk, og pasta med ris. Retten har nå forandret totalt karakter, men er fortsatt like god!)

Oppskrift til to
150 g røykelaks
100 g shiitake (eller annen sopp)
2 gulerøtter
2 sjalottløk
5 cherrytomater
revet skall av 1/2 sitron
1 fedd hvitløk
1 g safran
1 neve bladpersille
litt smør
1 ss hvetemel
1/2 dl fløte
salt
pepper
pasta (kokes som anvist på pakken)

Sånn kan det gjøres
Skrell og skjær gulerøtter i skiver. Kok gulerøttene i lite vann (ca 1 dl) og litt salt i ca 10 minutt til de er passe møre. Ta vare på vannet. Et generelt tips når en lager varmmat med røykelaks er å være forsiktig med saltet. Finhakk hvitløk, sjalottløk og persille, og fres dette sammen med sitronskall et par minutter i en kasserolle med god bunn. Ta kasserollen av plata og rør inn en strøken ss hvetemel. Jeg bruker visp til dette. Ha kasserollen tilbake over varmen, og spe litt etter litt med kokevannet fra gulerøttene mens du hele tiden rører. Ha i fløte og bittelitt safran, og la det småkoke under omrøring i 5-10 min. Ha i gulerøttene mot slutten. Det går relativt raskt å bli kvitt melsmaken når det er så små mengder det er snakk om.

Når det gjelder safran, har disse røde, tørre strimlene en unik og særegen smak, men også en smak som overdøver alt annet hvis den får lov. Smaken blir i tillegg mer og mer markant til lenger en saus eller gryte får stå å putre. I en pastarett som dette er det tilstrekkelig å ha i noen ytterst få strimler som du knuser lett mellom fingertuppene.

Del cherrytomater i to, og skjær røykelaksen i strimler. Jeg kjøper stort sett hele stykker røykelaks, og da helst halestykker. Røykt oppdrettslaks av vanlig butikkvalitet er ofte i feiteste laget for min smak, men halepartiet er fastere og egner seg bedre til matlaging.

Skjær sopp i strimler, og stek i smør. Ha nykokt pasta i serveringsskåler. Fordel tomater, sopp og laks, og hell sausen over. Ha over et dryss med nykvernet pepper og server.

Vin til røykelaks; Jeg er ikke en av dem som vil ha gewurtztraminer (fet vin) til røykelaks (fet fisk). En fresh sauvignon blanc er snadder til dette, f.eks. budsjettsancerre'n petit bourgeois til 124 på polet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar