lørdag 23. januar 2010

Boston baked beans

Jeg husker ikke lenger hvor, hvorfor og hvordan, men for noen uker siden havnet jeg innom en amerikansk matside som med en nostalgisk undertone og med overdreven lengsel beskrev en tradisjonell bønnerett; Boston baked beans. Etterfølgende research ga nesten trehundretusen treff på google, og jeg ble rett og slett for nysgjerrig til å la det ligge. Er dette bønnenes bolognese?


Bønner for bønnenes skyld er ikke helt kjæresten min sin greie. Derfor passet det perfekt å prøve dette denne helga, da hun var opptatt med noe jobbgreier. Det er veldig rart å skulle lage noe som jeg ikke på forhånd har den fjerneste idé om hvordan smaker. Men hvorfor ikke bare prøve?

Google har lært meg en masse ting. Jeg vet nå at boston ikke bare er kjent for sine te-selskap, men at byen også kalles "bean town", og at det visstnok ikke er for ingenting! Videre er akkurat denne bønneretten noe disse pilgrimmene lærte av de innfødte (bare at pilgrimmene senere endret alle ingrediensene bortsett fra bønnene).

Uansett. Jeg fant hundrevis av oppskrifter på boston baked beans, eller bbb. Felles for de fleste er sirup, brunt sukker, og amerikanske navybønner (de skulle helst være dyrket i staten Maine). Mange inkluderte løk, og mange inkluderte bacon. Noen hadde i tillegg blandet ketchup inn i det hele. Personlig klarte jeg ikke å se for meg sirup og ketchup uten å lage grimaser, så alle ketchupbaserte oppskrifter ble forkastet. I ettertid må jeg faktisk si at det nok kunne fungert. Det søte fra sirup, sukker og løk, blandet med det røykte og salte fra bacon... Vel da kommer vi inn på denne barbequesmaken igjen da, og der pleier tomatpuré/ketchup å fungere bra.

Jeg lærte også en annen ting av mitt bbb-research. Alle amerikanere har visst noe de kaller for en slow cooker. En fordel med å bruke denne er at en slipper å ha komfyren på hele dagen (bbb skal bakes leeeenge). - Komfyren innebærer brannfare, men småelektronikk er som alle vet helt trygt. Jeg føler meg litt som reisende onkel mac, men jeg har ikke den fjerneste idé om hva denne slow-cooker'en er for noe, bortsett fra at det ser ut som en slags riskoker. Er dette noe de bruker kun til bbb?

Her er i alle fall oppskriften jeg landet på. Dette er et slags kompromiss mellom alle de rare variantene som finnes der ute. Min konklusjon; Boston baked beans er faktisk veldig godt! Retten kan brukes som tilbehør, f.eks. til grillmat, eller som en middag i seg selv.

Oppskrift - middag til fire
1/2 pk små bønner (f.eks. alubia som jeg tror tilsvarer navy)
200 g bacon
3-4 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1/3 beger mørk sirup
2 ss brunt sukker
2 ss balsamico
1 ts salt
pepper
4 tomater
godt brød

Legg bønner i vann over natta. Skyll et par ganger, ha i en kasserolle, og fyll nok vann så det dekker godt. Kok opp, og la småkoke i 10-15 min. Ta vare på ca 1 dl av vannet som røres sammen med sirup, sukker, eddik, salt og pepper. Resten av kokevannet går i vasken. Skjær bacon i terninger (kjøp bacon i hele stykker, det er best). Grovhakk sjalottløk og hvitløk. Bland dette sammen med bønner i en ildfast form, og hell sirupblandingen over. Dekk til, og sett formen i ovnen på 110 grader i 3-4 timer. Ta av lokk/folie mot slutten, og skru opp temperaturen til 150 grader den siste halvtimen.

Server med brød, stekte tomater og øl!

1 kommentar:

  1. Endelig en rett som skal serveres med øl, mer av det! Kjekt at du har en god blanding av oppskrifter på ting jeg har lyst til å lage, og matretter jeg blir fascinert over at andre lager...

    SvarSlett