torsdag 21. januar 2010

Til middag i går; ekte bergensk fiskesuppe!?

Vel, kanskje ikke. Ekte bergensk fiskesuppe skal helst kokes på bein fra nytrekt pale og gamle gummistøvler. Vann fra springen holder ikke, bare regnvann duger. Denne fiskesuppa er langt enklere, og sikkert ikke i nærheten så god. Men god var den likevel!

Oppskrift til to
2,5 dl rekekraft
200 g torskefilet
300 g reker
2 stk gulrøtter
litt bladpersille
1-2 dl fløte
1 eggeplomme

Sånn kan det gjøres
Jeg har kommet frem til at det er én ting frosne grønnlandsreker kan brukes til; Fiskesuppe. De jeg fant var store, med rogn, relativt faste, og kostet 30 kr kiloen, noe som innebærer at jeg betalte 8 kr for mine snaue 300 g. De tiner på en time på avispapir på kjøkkenbenken. Ferske reker (forutsatt at de faktisk er ferske) er alltid bedre, men til bruk i suppe på en onsdag er det ikke verdt å betale fem ganger så mye.

Sånn lager du smakfull, salt hurtigkraft på reker; Skrell rekene, og legg disse i kjøleskapet. Ha litt nøytral olje i en kasserolle, og fres skallet i et par minutter. Ha vann i kasserollen sånn at det akkurat dekker. Ha gjerne i en halv sitron. Dette bidrar til en syrligere kraft, og det demper lukta av fiskemottak som uansett kommer med denne typen kraftkoking. La det småkoke delvis under lokk i 10-15 min, og du har et par desiliter konsentrert rekekraft.

Skrell gulrøtter og skjær i tynne skiver. Ha fiskekraft og rekekraft i en kasserolle, og småkok gulrøttene i kraften i ca 10 min til de er møre. Ha i fløte og hakket persille, og la det koke opp sånn at suppa tykner litt. midt i uka kan kremfløte erstattes av matfløte og evt en ørliten meljevning. Skru ned varmen sånn at det såvidt trekker, og rør inn en eggeplomme. Ha i torsk i stykker à 50 g. Skru varmen nesten helt ned. det er nok varme i suppa til at små torskestykker blir ferdig på 5-7 minutt.

Ha suppe i suppeskåler og fordél rekene. Brød eller rundstykke er godt til, med ekte smør selvfølgelig, hverdag eller ikke.

1 kommentar:

  1. Vil gjerne smake denne!! Ser forresten at du er blitt linket til fra Trines mektige matblogg (som du visstnok ofte er innom). Det er et finurlig spindelvev, så det gjelder å være edderkopp og ikke flue.

    SvarSlett