
Vi var en kort tur ute på vift på lørdag. Kort, fordi det var umenneskelig kaldt, men vi rakk en tur innom Birkelunden og bondens marked, og der var produsenten Brimi Gård og presenterte sine produkter, deriblant ribbe av fjellgris.
For en søndagsmiddag! Ribbe, hjemmelaga surkål, rødkål, julepølse, poteter og sjysaus. Og øl og akevitt. Og svoren ble sprø og alt det der. Jepp, jeg er med!
Oppskrift, ribbe til 4
Ribbe
ribbe av god kvalitet, ca 2 kg
salt
pepper
5 dl vann
Rødkål (garantert til flere enn 4)
1 kg rødkål
1 dl balsamikoeddik
3 ss honning
1 ss sennep
1 ss spisskummen
5-6 nellikspiker
1/2 dl appelsinjus
Surkål (garantert til flere enn 4)
1 kg kålhode
2 ss spisskummen
2 ts salt
4 ss eplesidereddik
4 ss sukker
2 dl vann
Sånn kan det gjøres
Som en uerfaren ribbemann gikk jeg for den metoden som virket enklest. Snitt svoren med en skarp kniv, ca 2 x 2 cm ruter. Ribben gnis inn med rikelig med salt og pepper i god tid før steking, gjerne dagen før. Min ribbe passet perfekt i lasagneformen vår. Den fylte jeg med 5 dl vann, og så brukte jeg lokket til en mindre ildfast form til å bygge opp under slik at ribben kunne ligge fint i formen uten å være i kontakt med vannet. Svoren opp, ikke noe fiksfakseri!

Stek ribben; Først midt i ovnen i 45 min på 230 grader tildekket av folie, deretter i ca halvannen time på 200 grader uten folie. Jeg liker Espens fotballanalogi; Først 45 min oppvarming, deretter varer selve kampen i 2 x 45. Helt til slutt (tilleggstid ved behov); Formen høyt i ovnen, 250 grader, grillfunksjon, og svoren er garantert sprø innen få minutt! Da skal det være kåret en vinner!
Mens ribben hviler i ca 20 min har du tid til å lage saus ved å jevne kraften med mel, og spe ytterligere med litt vann. Det blir en salt men knakende god saus.
Surkål og rødkåloppskriftene lages enkelt ved å skjære kålen i tynne strimler, blande respektive væsker og krydder, og la grytene putre i 1-2 timer.
Server med gode poteter, evt litt julepølse, sennep og andre ting du føler hører med!