onsdag 27. april 2011

Husets blåskjellsuppe

Blåskjell fortjener litt skryt. Et oppdrettsprodukt uten nevneverdige negative konsekvenser, hvor prisen alltid er lav, tilgjengeligheten ok og kvaliteten stort sett ganske bra. Jeg savner kanskje at blåskjell klassifiseres og prises etter størrelse slik man gjør i andre land, men det blir flisespikkeri, blåskjell er bra, og jeg er fan!


Denne blåskjellsuppen er nærmest å regne som en husets fiskesuppe her hos oss, og det kan gjerne suppleres med fisk og reker og mer kraft. Men denne gangen dreide alt seg om blåskjell, og den konsentrerte kraften som dannes når blåskjell dampes.

Oppskrift til 2 (eller forrett til 4)
1 kg blåskjell
1-2 dl hvitvin
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
1 bunt persille
1/4 sitron
1/2 paprika
1 gulerot
1/2 fennikel
1 ørliten klype safran
1 boks hermetiske tomater med saus (evt 5-6 plommetomater i biter)
2 dl fløte
50 g smør
nykvernet pepper
salt

Sånn kan det gjøres
Se gjennom blåskjellene og kast døde og ødelagte skjell. Du kan sjekke om de virkelig er død (eller bare later som) ved å slå de usympatisk mot kjøkkenbenken. Trekker de seg sammen er det greit, hvis ikke bør du la de ligge litt og følge med, de kan nemlig finne på å trekke seg sammen når de tror du ikke ser på. Om du ikke skal bruke skjellene umiddelbart etter innkjøp legger du dem i kjøleskapet, men husk å fjerne eventuell plastpose. De lever, ikke kvel dem!

Finhakk hvitløk, sjalottløk og persille, og fres lett i smør sammen med en ørliten klype safran og en dæsj sitron. Kutt grønnsaker i biter og ha i sammen med hermetiske tomater og fløte. Kok opp under opprøring, og la det småkoke noen minutter.

Ha hvitvinen i en stor kasserolle. Kok opp, og ha i blåskjellene. Sett på lokket og dampkok til de åpner seg, ca 3-5 min. Sil av kraften, og rør kraften inn i suppen som står og putrer på naboplata. Smak til med salt og pepper. Når suppen er perfekt har du blåskjell i skåler og heller suppen over.

Server med nystekte baguetter, gjerne hjemmelagede. En fyldig, litt feit hvitvin må til, gjerne en fatlagret burgunder, chenin blanc fra Loire, eller om du er helt ute av kontroll, en big-is-better-style chardonnay fra California. Bon apétit!

2 kommentarer:

  1. Denne suppa er garantert en vinner. Jeg tror det må bli blåskjell og hvitvin til helga.

    SvarSlett
  2. Blåskjell og hvitvin er alltid en vinner!

    SvarSlett