lørdag 23. oktober 2010

Indisk oksegryte - hva for noe?

Han var ikke dum, så han skjønte at han hadde gjort noe dumt. Han hadde kommet på kant med feil person, og nå satt han her, på en øde utpost i Imperiet, langt vekk fra London, fra der beslutninger tas, langt vekk fra der han ville være. Kerala, India. Det var ikke det han hadde sett for seg da han valgte offiserskolen.

Om det var savnet og hjemlengselen som var i ferd med å ta knekken på han, eller om hans skjøre tilstand skyldtes malariaen, var uvisst og uvesentlig. Kokken hadde fått beskjed om å lage britisk mat. Obersten skulle ha "beef, mustard and English Brew". Kokken, som aldri hadde sett et engelsk måltid, for ikke å si laget et, var mildt sagt forferdet. Men å si nei til sin Master var ikke et alternativ. Kokken startet slik hun pleide, men kylling, nøtter og joghurt ble byttet ut med biff, sennep og øl. Og sånn var en ny tradisjon skapt.


Ok, dette er bare tull. Denne nylig oppdiktede historien er helt uten rot i virkeligheten. Men hvem vet? Mye historie har blitt bestemt fra skrivebordet, godt hjulpet av en dose fantasi og overbevisende fortellerevne. Kanskje var det akkurat slik det gikk til når denne gryta ble skapt?

England møter India, en oppskrift (igjen) inspirert av Viestads's Smak av Krydder, uten at dette er en direkte ripp off.


Oppskrift til fire
1 drøy kilo oksehaler
4 gulerøtter
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 løk
0,25 l fyldig øl (dark lager/ale/juleøl)
1 ss eddik og/eller sitronsaft
1 ss honning
1 ss hvetemel
salt

Smak- og krydderblanding
1-2 chili (gjerne både grønn og rød)
2-3 ss fersk grønn pepper
1 ts hel svart pepper
2-3 ss fersk ingefær
3 fedd hvitløk
1 ss malt gurkemeie
1 ss spisskummen
1-2 cm kanel
3-4 nellikspiker
1 ts salt
1 ts sterk engelsk sennep


Enkel, mild raita
1 beger joghurt
3 ss finhakket frisk koriander
2-3 nellikspiker, knust
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ts malt spisskummen
revet skall av 1/2 sitron
bittelitt salt
bittelitt sukker

Ris og nanbrød til servering

Sånn kan det gjøres
Fres oksehalene raskt i olje, og ha på vann til det dekker godt. Kok i 1,5 - 2 timer i lett saltet vann. Avkjøl og rens. Kraften er fantastisk, og den tar du vare på til en annen gang.

Raitaen lages enkelt ved å blande ingrediensene, og raitaen blir bare bedre av å stå en stund i kjøleskapet.

Lag krydderblandingen ved å finhakke chili, hvitløk og ingefær. Knus krydderne i en morter sammen med den ferske grønne pepperen, og bland det sammen.

Skrell gulerøtter, og skjær løk, paprika og gulerøtter i biter.

Fres kjøttet i olje, og tilsett krydderblandingen og grønnsakene. Ha i mel, eddik, honning og øl. La det småkoke en liten time. Smak til med salt og evt mer sukker, eddik eller sitron. Det skal være sterkt, friskt og fyldig.

Annerledes og slett ikke verst! Server med raita, ris, nanbrød og noe godt å drikke.

1 kommentar:

  1. Ah, oksehaler! Jeg elsker dem! Ikke minst kraften de lager. Men jeg har aldri prøvd oksehaler på indisk vis. Det skal jeg jaggu meg gjøre en dag. Takk for den fine oppskriften.

    SvarSlett