søndag 12. desember 2010

Julekonfekt - Om marsipan og uegnede redskaper

Marsipan består av tre ingredienser; Mandler, melis og eggehvite. Ikke for å skryte, men jeg lager innimellom langt mer avansert mat enn ting som består av tre komponenter. Så hvor mye kan egentlig gå galt når en lager marsipan? En del skulle det vise seg.

En av mytene om marsipanens opprinnelse er at desperasjonen under en beleiring i Lübeck i middelalderen tvang de utsultede til å blande mandler, egg og sukker eller honning eller noe sånt til et slags brød. Jeg er derimot ikke sikker på at de gjorde det for føden. Jeg tror de kan ha brukt marsipanen for å tette sprekker i festningen. Skal du legge fliser, men glemt å kjøpe fugemasse!? Fortvil ikke, du kan sikkert bruke marsipan!

Hva er det han babler om nå? La oss gå tilbake til begynnelsen. Marianne og jeg hadde et aldri så lite juleverksted. Kjøkkenet skulle forvandles til et konditori, med marsipan som en sentral aktør. Mye marsipan. Så da gjaldt det å kverne mandler etter først å ha skoldet dem dagen før. Mye mandler. Jeg fant frem vår nye Kenwood Major Classic kjøkkenmaskin, med tilhørende kjøttkvern. Kvernen har tre forskjellige dyser, og jeg valgte den minste. Det siste var nok et dårlig valg. For, skulle det vise seg, kverning av mandler får frem oljen i mandlene på en en veldig fin måte. Så fin og seig ble deigen at dysen i kverna raskt tettet seg. Jeg vil påstå at mandelmasse, når den trøkkes hardt sammen, ikke står tilbake for betong når det gjelder noe som helst, og enhver byggmaker bør vurdere marsipan som en alternativ bygningsmasse. Kort oppsummert; Det gikk veldig bra i ca 1 min, men så begynte maskinen å stange litt, det kom noen rare lyder og det begynte å ryke fra motoren. Jeg fikk stoppet maskinen før motoren tok kvelden for godt, men jeg tar gjerne i mot forslag på hvordan jeg skal få kverna fra hverandre og få oppløst mandelbetongen!

Uansett, the show must go on. Neste steg ble å prøve hurtigmikseren for å kverne mandlene. Et godt tips i denne sammenheng er å huske å sette på lokket før en kjører i gang. Den biten glemte jeg nemlig, men etter å ha støvsugd kjøkken og omegn for mandelsplinter- og prosjektiler gikk resten av kverningen ganske greit. Mandler kvernet i en hurtigmikser, som jo består av kniver, blir mer melete, mindre oljete. Ikke like bra som mandler kvernet i en skikkelig kvern, men det går. Det er tross alt bedre enn å ødelegge en dyr kjøkkenmaskin.

Det ble altså marsipan til slutt, og her er noen tips til hva du kan lage med marsipan, i tillegg til diverse annet digg. Oppskriftene er hentet fra forskjellige blader og avisbillag kombinert med en dose fantasi. Vi lagde også et diabetikeralternativ etter oppskrift fra Frida (LCHF-bloggen).


Med dette har vi tatt et realt jafs på årets gaveliste!

Oppskrifter fra årets juleverksted

Marsipan - grunnoppskrift
500 g mandler
500 g melis
2 eggehviter
1 vaniljestang

Skold mandler og la disse ligge til tørk en stund, gjerne natten over. Snitt vaniljestanga, og skrap ut frøene. Bland frøene med eggehvitene. Kvern mandlene I EN EGNET KVERN! Bland inn melis og deretter eggehvitene. Jobb sammen til en smidig deig. Jeg synes det var vanskelig å lage én smidig deig, og det ble derfor flere mindre deigkuler. Legg marsipanen kaldt et par timer før du skal jobbe med den.

Rom-rosinmarsipan dyppet i sjokolade
100 g rosiner
1 dl rom (blank eller brun)
200 g marsipan
sjokolade

Hakk rosiner og mariner disse i rom minst et par timer. Sil av rom'en i et glass til konditoren. Bland rosinene med marsipan til en klissete deig. Form små kuler med fingertuppene, og sett disse på et fat med bakepapir. Sett fatet kaldt.

Marsipanfylte dadler dyppet i sjokolade
20 store dadler (de gode saftige, ikke de tørre innskrumpede)
200 g marsipan
sjokolade

Her må du leke kirurg; Fjern steinen fra dadlene med en pinsett e.l. I tomrommet som steinen etterlater seg stapper du inn en marsipanpatron. Sett dadlene kaldt.

Svisker og aprikoser i Madeira dyppet i sjokolade
15 svisker av god kvalitet (dropp eldorado o.l.)
15 aprikoser av god kvaliet
2 dl madeira (malmsey = søt)
sjokolade

Mariner sviskene og aprikosene i madeira minst et par timer. Sil av vinen, den går til konditoren. Sviskene og aprikosene er nå klare til å dyppes i sjokolade (se nedenfor). Veldig godt, veldig enkelt.

Karamelliserte nøtter
dyppet i sjokolade
300 g nøtter
litt salt
100 g demerarasukker
1/2 dl vann
sjokolade

Jeg brukte usaltede cashewnøtter, pistasjenøtter og peanøtter som jeg ristet og saltet selv for å ha litt mer kontroll på saltmengden. Rist nøttene i en tørr stekepanne i 7-8 minutter, og strø på litt salt. Ha over sukker og vann og bland godt. Etter kort tid fordamper vannet, og sukkeret blir til karamell. Hell alt over på et brett dekket med bakepapir, og sett kaldt. Knekk i passe biter når det er kaldt.

Valnøttmarsipan dyppet i sjokolade
200 g valnøtter + ca 30 valnøttbiter til pynt
60 g melis
1-2 ss cognac
1 eggehvite
sjokolade

Kvern valnøtter og bland inn melis. Tilsett cognac og eggehvite, og bland sammen til en smidig, klissete deig. Legg deigen kaldt et par timer. Form kuler som presses litt flate. Disse skal så dyppes i sjokolade (se nedenfor) og pyntes med valnøttbiter.

Sjokoladetrekk
300 g mørk sjokolade (50-70 %)

Lag ferdig alt som skal dyppes i sjokolade før du begynner på dette. Smelt sjokolade over et vannbad. Jeg bruker en ildfastform som jeg setter oppå en kasserolle med vann i bunn som kokes opp. Dampen fra vannet smelter sjokoladen uten fare for at sjokoladen blir for varm og skiller seg.

Dypp de kulene du vil i sjokoladen, sett kulene på et brett med bakepapir, og sett brettet kaldt når du er ferdig.

4 kommentarer:

  1. Hahaha! Stakkars! Det er godt du fikk til marsipanen til slutt. Her var det mange kjempefristende varianter. Og så hyggelig at dere tenkte på eventuelle diabetikere også. Da er det sikker noen som blir veldig glad.

    SvarSlett
  2. Hehe! Det ordnet seg til jo slutt! Selv har jeg kun en liten håndholdt kvern, og det går ut over helsa når jeg skal kverne noen kilo. En snakker vannblemmer som kvalifiserer til sykemelding. Hva gjør en ikke for julekonfekt?

    SvarSlett
  3. Hehe, litt overrasket her. Du vet jo at det bare er den tjekkiske Strojek na Strouhanku fra Jihokov som funker til dette!!

    SvarSlett
  4. Takk for kommentarer folkens! Jeg kan røpe at årets julekonfekt ble sinnsykt god, så det var bryet verdt. Torbjørn, jeg vet, jeg burde visst bedre:)

    SvarSlett