tirsdag 1. juni 2010

Lammecurry

Dette er en gammel klassiker her i huset, en indisk hit fra gamledager. Jeg har ikke funnet på oppskriften selv, men jeg husker heller ikke hvor den kom fra, så da blir det vanskelig å kreditere den som krediteres bør.

Denne gangen lagde jeg currypastaen selv, men det hender jeg kjøper ferdig. Å lage selv krever en del ingredienser, og når det finnes mange gode produkter på markedet mener jeg det kan forsvares. Når det er sagt er det gøy å prøve selv.


Oppskrift, middag til to
Lammecurry
2-3 skiver lammelår
1 løk
1 boks hakkede tomater
1 dl lammekraft
2-4 ss rød currypasta (avhengig av styrke)
1 neve tørket kokosmasse

Currypasta, nok til et lite glass
2 rød chili
2 fedd hvitløk
1 neve frisk koriander
1/3 rød paprika
1 ss tomatpuré
1 ss spisskummen
1 ts korianderfrø
2 belger kardemomme (bare frøene)
2 ss olje
salt

Raita
1/2 beger matjoghurt
1 fedd hvitløk
1/2 rød chili
1 ts revet sitronskall
1 neve frisk koriander (og/eller mynte)
1 ts knust nellik
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Bruk maskin og kjør sammen alle ingrediensene til currypastaen. Jeg bruker litt paprika og litt tomatpuré i for å gjøre den mildere. Litt avhengig av chiliene (kan være vanskelig å vurdere) så hender det også at jeg skraper vekk noen av frøene. Men hele poenget er at det skal være litt futt i currypastaen, og den skal absolutt ikke gjøres for pysete.

Raitaen lages enkelt ved å finhakke ingrediensene som blandes med joghurten. La den gjerne stå en stund i kjøleskapet. Smak til med salt og pepper.

Renskjær lammekjøttet i strimler, og stek raskt i flere omganger. Ha en klatt med currypasta i stekepanna mot slutten av hver omgang når kjøttet har fått fin farge. Sett kjøttet til side. Avskjæret koker du kraft på mens du tar resten. Stek løk, og ha hakkede tomater i panna sammen med enda en klatt currypasta. La det småkoke så lenge du gidder. Når du er klar for mat har du i kjøttet sammen med kokosmassen. Smak til med salt og eventuelt mer currypasta, og server med ris, nanbrød (som også fint kan lages selv) og raita.

3 kommentarer:

 1. Hei! Fin blogg du har. Ekstra gøy at du tar med vinen - det gjør bloggen mer komplett. Har selv blogget i hele 1 måned nå - kom innom å se. Tar gjerne imot tips og konstruktiv kritikk! Kos deg med lamme curry`n. VH lars F
  http://larsspiserdrikkerogsynser.blogspot.com/

  SvarSlett
 2. Hei Lars. Kult at du trekker frem dette med vinen. Det har forundret meg også at mange matbloggere unnlater den biten. Vin krever nok mer teorikunnskaper enn mat. Jeg smaker, leser, tenker og synes mye om vin, men terskelen for å uttrykke seg om vin oppfatter jeg som (ubevisst)høyere enn for det matrelaterte. Når jeg først omtaler en vin er det derfor fordi jeg mener den fortjener oppmerksomhet. Jeg skal sjekke ut bloggen din!

  SvarSlett
 3. Dette hørtes veldig godt ut:)
  Skal absolutt prøves ut:)

  SvarSlett