lørdag 5. juni 2010

Vårt provencalske bryllup

Da jeg var 10 dukket det plutselig opp en mulighet for familien til å bo et år i Frankrike. Vi flyttet til Sausset-les-Pins, noen mil vest for Marseille.

Sausset var den gang virkelig en fiskelandsby, og det som i dag i større grad er blitt en havn for dyre plastbåter var bare en strand med slitte trebåter. Det var noe turisme også da, men det preget ikke landsbyen mer enn at den lokale tabac’en hadde badeballer og postkort til salgs om sommeren. I dag er Sausset noe forfinet. Det er laget en flott strandpromenade og (små)båthavn, og turistene og pensjonistene er flere. Likevel har landsbyen bevart sin sjarm. Det bor ca 7000 fastboende i Sausset, og i god, fransk ånd finnes fem bakerier, to fiskehandlere i tillegg til fiskemarked, slakter, pølsemaker, grønnsakshandler, etc. De lokale kjøper baguette ett sted, croissant et annet sted, kaker et tredje sted etc. Fisken er best chez Olivier mener noen, mens andre rister oppgitt på hodet hvis du påstår noe så idiotisk.

For 20 år siden (herregud!) bodde vi altså i et lite hus ved sjøen. I det langt større huset ved siden av bodde en fransk familie, med en gutt på samme alder som meg. Siden har jeg, med familie, venner og kjæreste, besøkt nabofamilien omtrent årlig, og de har også vært i Norge flere ganger. I sommer skal vi gifte oss, og bryllupet skjer i Sausset, i hagen til nabofamilien. Vi blir ca 35 venner og familie, og mange har satt av en uke til feiringen. Vi har vært heldig å få leid og lånt et par hus i nabolaget. Ikke minst har vi vært så heldige at vi har fått låne ”vårt” gamle hus. – Jeg gleder meg til å se rommet mitt igjen for første gang på 20 år.

I denne hagen skal det være bryllup og fest

Som matvrak- og vinsvin er det en drøm å feire vårt eget bryllup i slike omgivelser. Menyen holder vi for oss selv en stund til, men det er ingen hemmelighet at den bygges opp rundt lokale, provencalske sesongvarer, med tilhørende lokale viner. Et fransk matvrak står for kokkeleringen. Vi gleder oss!

Etter et par uker i Sausset med feiring av bryllup går turen til Korsika for bryllupsreise, før vi kjører nordover, gjennom Mosel, til Norge. Den neste måneden blir derfor NokEnMatblogg mer å regne som en matreiseblogg, hvor jeg satser på å legge ut et og annet kort innlegg om restauranter, vingårder, markeder og andre ting som interesserer matvrak og vinsvin på tur. Hvis jeg ikke heller bare døser i skyggen med en iskald pastis, til lyden av sirisser som diskuterer høylytt, og bølgene som slår…

1 kommentar: