søndag 8. mai 2011

NokEnMatblogg tar kveld!

Jeg har bestemt meg for legge NokEnMatblogg på hylla. I løpet av halvannet år har jeg skrevet mange innlegg, fått mange kommentarer og morsomme tilbakemeldinger og oppdaget en hel verden av inspirerende matentusiaster.

Hvorfor gi opp matskriveriene? Jeg kunne sagt at det ikke går lenger, at vi ikke har tid, at også vi har havnet i tidsklemma. At også vi har sett oss nødt til å begynne å kjøpe ferdigstekte karbonader, omelett på kartong og oppkuttet løk. Fordi vi ikke rekker noe annet før vi hiver oss i bilen, kjører i kø til treningssenteret, til jogatimen, hvor vi skal slappe helt av i 40 minutt, hvor ei dame forteller oss at vi skal lukke øynene, puste ordentlig ut, og forestille oss, visualisere og simulere, at vi med møysommelige, langsomme og seige bevegelser skjærer opp en løk.

Jeg kunne brukt tidsklemma som unnskyldning, men det har ikke noe med det å gjøre. Akkurat nå sitter jeg f.eks. på terrassen med en Brew Dog Punk IPA og nyter våren (for en perfekt gravøl)! Det er ikke mye annet jeg har gjort i dag, jeg har masse tid. Som nordmenn flest har jeg mer fritid enn noen andre mennesker på jorden noen gang har hatt. Jeg trenger ikke jakte maten min selv (jeg prøver, men jeg bommer mye), jeg trenger ikke dyrke min egen mat (jeg prøver på det også, det går bedre) og jeg trenger ikke jobbe i gruvene 14 timer om dagen (det har jeg ikke prøvd).

 Perfekt gravøl!

Det har vært gøy å oppdage matbloggverdenen, men nå tenker jeg at jeg er fornøyd, og jeg vil samle energien og kreativiteten rundt andre prosjekter. Ett nytt prosjekt starter om noen uker; Marianne har en svær mage, vi har handlet inn vogn og seng og fått mange blå klær, prosjektet har enda ikke fått et navn:)

Jeg vil fortsatt følge med på Heges fantastiske fiskeretter og historier fra Provence, Fridas annerledes oppskrifter, Espens mange morsomme krumspring, og mange andre flinke matfolks skriverier. Men jeg sier altså takk for meg!

torsdag 5. mai 2011

Bacalao - Helgetorsken!

Jeg elsker bacalao. Joda, jeg vet at bacalao / baccalà / bacalhau rett og slett betyr torsk, og selv om jeg forsåvidt elsker torsk, mener jeg her bacalao som i den retten alle forbinder med bacalao, nemlig klippfisk basert på tomater!


Det er et eller annet som skjer når den salte, kraftige klippfisken møter tomater, oliven og poteter som funker helt absurd bra. Skulle nesten trodd at Røst var dekket av olivenlunder og tomatplantasjer, ved siden av forblåste svaberg og stativer med tørket torsk.

Om du legger klippfisken i vann i dag, og skifter vann ofte, vil den antakeligvis være klar til lørdagsmiddagen!

Oppskrift på bacalao til 4
400 g skinn- og beinfri klippfisk
1 pk gule cherry tomater
1 pk røde cherry tomater
7-8 soltørkede tomater
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 fedd hvitløk
1 ss oregano
1/2 dl olivenolje
1 løk
1 dl oliven (gjerne kalamata)
500 g mandelpoteter

Sånn kan det gjøres
Vann ut klippfisken i tråd med anbefalingene på pakken (1-3 dager). Finhakk hvitløk, og fres i rikelig med olivenolje. Ha i oregano og hakkede hermetiske tomater, og la det surre noen minutter. Del fisken i små stykker, cherrytomater i to, soltørkede tomater i skiver og løk i ringer. Behold skinnet på potetene, men del dem i to om de ikke er bittesmå. Finn frem ei ildfast form. Ha poteter, løk, cherrytomater, soltørkede tomater, fisk og oliven lagvis i formen, og hell over tomatsausen. Stek i ovnen under lokk eller folie på 180 grader i ca 2 timer.


Deilig! Server med en fin vinho verde fra Portugal eller en albarino fra Spania, og det blir enda bedre!

mandag 2. mai 2011

Saltbakt sjøørret

En fisketur sammen med en kompis ga et par små sjøørreter, begge under minstemålet på 35 cm. Den ene svømmer fortsatt videre et sted i Oslofjorden, som seg hør og bør, mens den andre hadde glefset til sluken med en sjelden besluttsomhet, og livet sto ikke til å redde...



Sjøørret er den absolutt beste rødfiskråvaren vi har i Norge, langt bedre enn oppdrettslaks, også bedre enn Salma. Her i øst er det heldigvis en ganske rik bestand (selv om Oslo kommune prøvde så godt de kunne å gjøre noe med det, ved å utslette alt liv i Akerselva med klor). I vest er det enkelte steder langt verre. Sjøørret er ekstremt sårbar for lakselusangrep, og tettheten av oppdrettsanlegg i fjordene med enorme luskonsentrasjoner er antakeligvis den viktigste årsaken til at sjøørretbestandene mange steder er nær utryddet.

Om du ikke får tak i sjøørret kan ishavsrøye, skikkelig fjellørret og de beste markaørretene være gode erstatninger. Ferskvannsørret som har funnet ut at marflo og andre krepsdyr er bedre kost enn fluer og andre myrskapninger kan være røde og fine i kjøttet og representere super kvalitet.

Oppskrift, saltbakt ørret med rømmedressing og flatbrød
1 ørret
1 neve dill
1/2 sitron
1/2 liter grovt salt
hyssing

Rømmedressing
1 beger seterrømme
2 dl frosne selskapserter
1 ts sennep

Sånn kan det gjøres
Rømmedressingen er verdens enkleste. Gi ertene noen minutter i kokende vann, og la de få renne av seg. Bland med rømme og sennep. Ikke noe salt, ikke noe pepper, den friske rømmesmaken er som skapt for ørret.

Fileter ørreten, men behold skinnet på. Legg en filet med skinnsiden ned. Grovhakk dill, skjær sitron i skiver, og legg dill og sitron på fileten. Legg filetene mot hverandre slik at skinnsidene vender ut, og bind sammen med hyssing. Bruk en egnet form, f.eks. en brødform, og dekk bunnen godt med grovt salt. Legg fiskepakken i formen, og ha over grovt salt så det dekker. Ha over noen få dråper vann, dette får saltet til å binde seg og danne et slags lokk. Bak i ovnen på 180 grader i 20-30 min, avhengig av størrelse på fiskepakken. Resultatet blir fast, overraskende saftig og absolutt ikke for salt ørret, helt nydelig. Saltbaking er virkelig måten å bake fiske på!

Server lun med godt flatbrød og rømmedressing. Funker som forrett eller en deilig liten amuse-bouche, eventuelt som hovedrett, med klassisk agurksalat, rømmedressing og kokte poteter.