mandag 28. februar 2011

Minestronesuppe på røkt svineknoke

Røkt svineknoke er ikke akkurat top of the pops for tiden. Vi liker ikke fett og vi liker ikke bein, men det er faktisk sånn at vi enda ikke har funnet opp fett- og beinløse griser. Svin har knoker, og disse er fortsatt å finne i en del butikker ved siden av de magre filetene. Prisen er oppsiktsvekkende lav. I mitt tilfelle var til og med utløpsdatoen faretruende nærme, og knoken var til salgs til halv pris. Jeg betalte 20 kr for ca 1,5 kg. Verken Gilde eller butikken kan tjene mye penger på å føre slike produkter, men jeg håper virkelig at de likevel gidder å gjøre det. Om ikke for noe annet, så for min skyld!

Uansett. Jeg elsker røkt svinekjøtt, og knoken er full av saftig, smakfullt kjøtt. Kokingen gir dessuten en deilig kraft. Det tar tid å koke så litt planlegging må til, men det gjør seg selv, mens du ser på VM eller leser en bok, ikke noe stress!


Minestrone er navnet på en type italiensk grønnsakssupper. Ingrediensene avgjøres av sesong og innhold i kjøleskap, men bønner, rotgrønnsaker, tomat, bacon/pancetta og pasta inngår ofte. Her en variant basert på røkt svineknoke.

Oppskrift til 4
1,5 kg røkt svineknoke
1 liter kraft fra røkt svineknoke (evt hønsekraft/grønnsakskraft)
4 gulerøtter
1/2 sellerirot
1 løk
3 fedd hvitløk
1 boks tomater
1 ss tomatpuré
200 g tørkede bønner eller 1 boks hermetiske, f.eks. cannellini
1 neve spaghetti
1 kvist timian

Sånn kan det gjøres
Det tar tid å koke røkt svineknoke, så det kan være lurt å gjøre det dagen før. Om du vil bruke tørkede bønner starter også denne prosessen dagen før, og mer om tørkede bønner kan du lese her. Jeg vurderte om svineknoken skulle få ligge i vann noen timer, men jeg nøyde meg med å skylle godt av den, og verken kraft eller kjøtt ble spesielt salt. Dette kan derimot variere en del, følg eventuelle råd fra butikk eller pakke. Legg svineknoken i en kasserolle og fyll på godt med vann, ca 2 liter. La den trekke under lokk i ca 3 timer, ta ut kjøttet, og kok inn kraften uten lokk til du har ca 1 liter smakfull kraft. Når svineknoken er kald er det enkelt å rense vekk fett og bein. Da sitter du igjen med smakfullt svinekjøtt som er perfekt til gryteretter, pasta og supper.
Skrell gulerøtter og sellerirot og kutt i terninger. Grovhakk løk og hvitløk. Surr grønnsakene i litt olje, ha på tomatpuré, og spe med hakkede tomater og kraft. La suppen få småkoke en liten time. Mot slutten har du i kjøtt, kokte (evt avrente hermetiske) bønner, timian og spaghetti som du knekker i 3 cm biter med nevene. La suppen putre videre til spaghettien er kokt, og du har en minestronesuppe klar til servering!

lørdag 26. februar 2011

VM-frokost - Gull!

Det er helg, det er VM, og i tråd med våre nye helgeritualer, nybakt no knead bread, rykende ferskt, rett fra ovnen. Dette er mitt fjerde eltefritt brød på to uker, og det funker hver gang. Hadde jeg derimot fulgt min egen oppskrift fra et par uker siden, ville det ikke fungert i det hele tatt. - Igjen, beklager feil i oppskrift, det er en viss forskjell på 800 g og 8 dl mel!


Grunnoppskrift og fremgangsmåte finner du her, korrigert for villedende feil. I tillegg til linfrø og solsikkekjerner brukte jeg denne gangen ca 5 dl grovt mel av rug og hvete, 2 dl fullkorns hvetemel, og 1 dl vanlig siktet hvetemel. Ganske så grovt med andre ord. Og så erstattet jeg honning med sirup. Grovbrød med sirup er en klassiker på Haugalandet der jeg kommer fra.

Fra en klissete smørje til ferdigstekt brød

For å toppe det hele fikk jeg i dag morges melding fra posten om at en ny leveranse kaffe fra Lippe var klar til avhenting. Kaffen, som ble bestilt på tirsdag, er brent på torsdag. Stort freshere enn det blir det ikke! Den ene bestilte typen er etiopisk peaberry. Ertestore bønner, en utrolig frisk og floral smak, akkurat så spesiell som den beskrives av importøren, morsom!

fredag 25. februar 2011

Stangekylling på rotgrønnsaker

Der prior er en folkevogn, er stangekylling en skinnende ny Mercedes-Benz. Kiloprisen er merkbart stivere, men det er prisen vi må betale for kylling som får ekte mat, uten bruk av anabole steorider, og som lever under romslige boforhold (tatt i betraktning at det er små høns vi snakker om). Prisen for kvalitet rett og slett.

Stangekylling - etter

Dette er en oppskrift på helstekt stangekylling på rotgrønnsaker. Med saus laget på kraften, og et godt glass vin, kan helgen bare komme!

Ps: En annen inspirerende variant finner du på Heia Mat, ca her!

Oppskrift til 4-6
1 stangekylling (1,5-2 kg)

Marinade
1 neve friske urter (timian/salvie/persille/estragon etc)
4-5 fedd hvitløk
saften av 1/2 sitron
100 g smør
1 ss maldonsalt
pepper

Seng av grønnsaker (omtrent alle rotgrønnsaker funker)
4 gulerøtter
4 jordskokker
1 nett sjalottløk
1 purreløk
500 g små kokefaste poteter
300 g sopp
salt
pepper
5 dl vann

Saus
5 dl kylling- og grønnsakskraft
1/2 beger crème fraîche eller seterrømme
1 klatt smør
1 ss hvetemel

Sånn kan det gjøres
Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir. Finhakk hvitløk og urter, og bland sammen med salt, pepper, sitron og smør. Dette kryddersmøret gjelder det å stappe inn overalt hvor det er plass. Snitt forsiktig i skinnet slik at du også får plassert litt under skinnet for å sørge for at brystet ikke tørker opp. Har du en kvist med urter og litt sitron til overs så kan du godt slenge dette inn i skroget.

Skrell sjalottløk og kutt grønnsakene i grove biter, og fyll en ildfast form. Du kan vurdere å beholde skallet på poteter og gulerøtter. Husk å vaske purren godt! Ha godt med salt og pepper over grønnsakene. Legg kyllingen på grønnsakene med brystet opp (eventuelt kan du prøve å begynne med brystet ned, og snu den halvveis). Kok opp en halvliter vann og hell over grønnsakene. Vannet skal ikke dekke grønnsakene fullstendig, poenget er å få litt fuktighet inn i det store bildet. Og jeg lover, vannet blir til en fantastisk god kraft!

Stek kyllingen på 180 grader. Hvor lenge? Det kommer selvfølgelig an på størrelsen på kyllingen. I motsetning til priorkylling hvor alle er støpt i samme form, varierer stangekylling en del i størrelse. Jeg anbefaler at du beregner rundt 1 time og 30 min for en kylling på rundt 1,8 kg.

Når kyllingen er ferdigstekt kan den med fordel hvile en stund, og dette er et ypperlig tidspunkt for å lage sausen basert på kraften fra formen. Smelt smør, og bland inn mel. Spe med varm kraft litt etter litt til du har en jevn, lys saus. Vend inn crème fraîche, og la sausen småkoke under omrøring i 5-10 min. Smak til med salt og pepper og evt en dæsj friske urter.

Stangekylling - før

Vinforslag
Finn frem en god vin. En pinot noir fra Burgund kunne fungert godt, men sitronen skaper litt trøbbel. Prøv i stedet en vellaget riesling med litt restsødme. F.eks. denne fantastiske spätlese'n fra Fritz Haag. Det er virkelig en vin å bli glad i, særlig etter at den har fått et par år på baken.

mandag 21. februar 2011

Brun risotto

Hvis det går an å lage brun lapskaus, så må det også kunne gå å lage brun risotto. Oksekraft, kapers og en skikkelig saftig biff er stikkordene for denne varianten.
 


Oppskrift til to
100 g risottoris (arborio eller carnaroli)
1-2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1/2 rød paprika
1/2 brokkoli
5 dl oksekraft (jeg brukte ferdig flytende kraft)
2-300 g moden biff (f.eks. entrecòte)
2 ss balsamikoeddik
2 ss kapers
pepper
smør

Sånn kan det gjøres
Finhakk sjalottløk, hvitløk og grovhakk paprika. Fres i olje, og ha i balsamikoeddik. Vend inn risen, og spe med varm kraft til det akkurat dekker. La kraften koke inn, og gjenta prosedyren til risottoen er ferdig, ca 18-20 min. Del brokkoli i små buketter og ha brokkolien i risottoen mot slutten.

Legg kapers på tørkepapir. Pepre og stek biffen slik du vil ha den. Jeg bruker vita hjertego olje til steking, og så tilsetter jeg en god klatt smør når jeg vender biffen. Mens biffen hviler steker du ut panna med kapers. Fullfør risottoen med å vende inn en god klatt smør sånn at du får den gode, kremaktige konsistensen. Server risotto med biff i skiver og strø over kapers.

Vinforslag
Montesecondo rosso toscana til kr 160 på polet. I praksis en Chianti Classico, men den lages innenfor IGT-kategorien (Indicazione Geografica Tipica) etter at det italienske DOCG-sensurpanelet (Denominazione di Origine Controllata) angivelig ikke var fornøyd med fargen for noen år tilbake. Produsenten skal ha blitt så lei av å krangle med vinmyndighetene at han siden har gitt opp DOCG-status, og i stedet valgt å produsere innenfor det mindre strenge IGT-regimet. Jeg har drukket denne vinen gjennom fire årganger, og den forblir en skikkelig yndling. 100 % sangiovese som seg hør og bør, og ingen viner matcher er blodig biff bedre enn en ordentlig laget sangiovese fra Toskana.

fredag 18. februar 2011

Supertrendy brød!

Yes, du vet hvilket brød jeg snakker om, det man ikke trenger å elte eller kna, det som er inn. Jeg var lenge den eneste personen i verden som enda ikke hadde laget såkalt no knead bread. Nå har jeg joinet klubben, og ikke bare det, jeg er et heftig og begeistret medlem. Så enkelt, så saftig og så godt! Men litt langsomt...

Dette er en mellomgrov variant, med ca 40 % grove kornsorter, og en håndfull linfrø og solsikkekjerner i deigen. Nystekt med kvitseidsmør er det absolutt det beste brødet jeg har bakt. Nå er det ikke så ofte jeg baker brød, så den sammenligningen er ikke verdt stort. Poenget er at det ble digg, og jeg har nyttårsforsettaktige planer om øke bakefrekvensen. Kanskje skal jeg gå til innkjøp av en bakebok!?


Er det noen som har en bra, sunn hverdagsbrødoppskrift!? Type deig som settes om kvelden, kort eller ingen etterhevingstid og kort steketid sånn at det går an å teste ut idéen om dagsferskt brød med på jobb. Eller blir det utopisk!?

Oppskrift 
8 dl mel (ca 60 % siktet hvete, 40 % grovt) 
4 dl vann 
1/5 pk fersk gjær (eller tilsvarende tørrgjær) 
1 ss honning 
1 ss salt 
1/2 dl linfrø 
1/2 dl solsikkekjerner

Sånn kan det gjøres
Bland ingrediensene til deigen raskt sammen i en bolle til en våt, klissete sak som minst av alt ligner en deig. Dekk til med plastfolie og la bollen stå over natten eller lenger et middels kjølig sted. Dagen etter er det fortsatt ingenting som minner om brøddeig, og det lukter bryggeri, ikke bakeri. Men fortvil ikke, det kommer til å bli bra.

Ha en god dæsj mel på arbeidsbordet, og bruk en slikkepott til å få ut deigen. Bruk rikelig med mel og begge hendende og fold forsiktig deigen over seg selv et par ganger til du har en stor, melete bolle. Legg et kjøkkenhåndkle over, og la bollen etterheve en drøy time.


Forvarm ovnen til 230 grader, og la jerngryta få et kvarter i varmen slik at deigen sjokkeres til å danne skorpe når den hives i. Ha deigen i den varme jerngryta, og bak under lokk i 30 min. Stek deretter uten lokk i 15 min.

Avkjøl på rist!

mandag 14. februar 2011

Blåmandag

Blåost og biff er kanskje ikke erketypisk mandagsmat, men av og til så trenger man en ekstra god ukestart. Denne retten sto på menyen forrige mandag, og den ble til som et resultat av helgerester. Pytt i panne, biffsnadder, blåost; Raskt, rimelig og snadder. Perfekt!


Oppskrift til to
200 g biff
100 g sopp
1 pastinakk
10 cherrytomater
3-4 småpoteter (f.eks. amandine)
1 hjertesalat

Blåmuggostsaus
100 g blåost
1 dl fløte
1-2 sjalottløk
1 ss olje
1 neve fersk timian

Sånn kan det gjøres
Skjær biff i tynne strimler, stek raskt på middels høy varme, og legg til side.

Sausen lages enkelt ved å frese finhakket sjalottløk i litt olje. Ha i fløte, blåost og finhakket fersk timian.

Skrell pastinakk, og del poteter og pastinakk i rause biter. Stek ca 10 min i en god stekepanne. Del sopp i rause biter, og stek sammen med potetene og pastinakken. Ha i biffstrimlene, cherrytomater og store biter hjertesalat like før servering, men sørg for at det er god fres i panna sånn at salaten for en touch stekesmak.

Hell over en god dæsj blåmuggostsaus og server!

lørdag 12. februar 2011

Ukens husmor - Finere vafler

Hva som er sunt for kropp og sjel henger ikke alltid sammen. Vafler er definivt sunt for sjel, så da får det bare våge seg at vafler kanskje ikke regnes med når fem om dagen skal telles opp.


Vaffeljernet vi bruker er det mamma skiftet ut til fordel for et nytt for en 20-25 år siden. Med andre ord, vi snakker vintage. Hva er vel da mer riktig enn å finne oppskriften i Haugesund husmorsskoles kokebok!?


I Haugesund husmorsskoles kokebok er det ingenting som heter anbefalinger og tips. Her heter det regler. "Regler for kakebaking" og "regler for gjærdeig". Det er jo tross alt en lærebok for kommende husmødre.

Oppskrifter i Haugesund husmorskoles kokebok er i følge bokens forord beregnet til 3-4 unge jenter, ettersom boken jo ble brukt i undervisningen ved husmorskolen. For vafler presiseres det derimot at oppskriften gjelder for 9-10 små jern. Det er to varianter, vi gikk for den finere.

Vafler, finere
  
4 dl hvetemel, 1/4 t.s. kardemomme, 2 s.s. sukker, 2 dl kulturmelk, 3 dl søt melk, 3 s.s. margarin, 2 egg, knapt 1/4 t.s. natron.

Vi brydde oss ikke så mye med fremgangsmåten, og margarin ble byttet ut med smør. Det skal liksom blandes sammen, og så skal røren stå å svelle en stund før du fyrer opp jernet. Hjertene spises fortløpende, rykende ferske!

fredag 11. februar 2011

Occhipinti SP68 - En sjarmerende sicilianer

Sicilia er et sted som står høyt oppe på to do-lista mi, men foreløpig er den ikke huket av. I påvente av den rette anledningen er siciliansk vin derimot morsomt å utforske. Helt fra jeg begynte å se på andre ting enn pris og lettdrikkelighet når vin velges, har jeg hørt at Sicilia er et sted å holde øye med. Så da prøver jeg det da, å følge litt med.


Italia har et generelt rotete vinsystem. En salig blanding av uhensiktsmessig rigide vinlover og uansett illojale vinanarkister gjør at man i enda mindre grad enn i f.eks. Frankrike kan bruke det offisielle systemet som en garanti for visse egenskaper. Systemet er uansett fullstendig upålitelig som målenhet for kvalitet. Store deler av rødvinen som lages på Sicilia følger subklassifiseringen Indicazione Geografica Tipica (IGT), og bare en liten andel lages som Denominazione di Origine Controllata (DOC). IGT innebærer mindre strenge krav til druesorter, avkastning, alkoholprosent og produksjonsmetoder mv. Det betyr igjen mer frihet til produsenten, og mer ansvar for forbruker.

Når det er sagt ligger forholdene fra naturen sin side virkelig til rette for vinproduksjon på Sicilia. Gode solforhold, friskhet fra sjø, fjell og en berømt vulkan betyr balanse og ikke minst, egenartethet.

Occhipinti SP68 2009 (kr 177,40)
Denne produsenten har flere viner til salgs i Norge. SP68 er laget på en blanding av to av Sicilias egne druesorter, Nero d'Avola og Frappato, og vinen er litt rimeligere enn produsentens to éndruevarianter av de samme druene.

Smaksnotat
Den lukter først friskt og mineralsk, nesten litt rustaktig. Mer fruktig etterhvert, jordbærsyltetøy, alkoholpreget. På smak; Jordbær, sand / grus. Litt tannisk, noe alkohol, men først og fremst en fremtredende syre. Mye smak, definitivt en særegen og sjarmerende vin. Veldig fersk nå, rotløs ungdom på en måte. Jeg tror den vil tjene på å ligge noen måneder, og den vil sikkert også utvikle seg positivt over de neste årene.

onsdag 9. februar 2011

Rundbiff av hjort

De som har fulgt med her en stund har sikkert fått med seg at vi er glad i vilt. Veldig glad i vilt. Mamma var på besøk i helgen, og hun er også glad i vilt. Så da ble det hjort. Jeg var litt usikker, men etter en kjapp telefon til jegeren, fikk jeg bekreftet at rundbiffen som jeg hadde tatt ut av fryseren ville fungere utmerket delt i stykker og stekt som biffer. Joda, det ligger i navnet "rundbiff" at det kan brukes til biff, men bare prøv å steke rundbiffen av storfe som du kjøper på super'n som biff, og du vil forstå min skepsis.


Men skepsisen var ubegrunnet, rundbiff av hjort er mørt, saftig og deilig. Jeg delte et stykke rundbiff på 600 g i fire biffstykker. Biffene ble servert med stekt sopp, pastinakk, rosenkål, potetmos og rødvinssaus. Det er flere oppskrifter på bloggen om tilberedning og tilbehør, f.eks. denne. Én ting jeg derimot vil trekke frem er stekte skiver av pastinakk; Utrolig godt, og et nytt favorittilbehør her i huset. Jeg har registrert pastinakkchips på diverse menyer men avfeid det som unødvendig jåleri, men det er det altså ingen grunn til!


Vinvalget ble Prioundo, en fantastisk sjarmerende AOC Corbière som jeg tidligere har omtalt som en kanonvin. Jeg står ved det, og kan legge til at 07'en som har fått utvikle seg videre et lite år i kjelleren min siden sist var enda bedre denne gangen. Enda mykere, enda friskere, enda flere lag. Jeg skal definitivt kjøpe inn flere.

søndag 6. februar 2011

St Lars - Grillings på Bislett

Andreas Viestad har åpnet grillkro på Bislett. Jeg er for gammel til å ha idoler, men Andreas Viestad er helt klart det nærmeste jeg kommer. Klart vi måtte dra!

Menyen - iphonebilde

Konseptet er grill i avslappet bistrostil. Lokalet er trivelig, servitørene likeså. Lunsjmenyen består av tradisjonelle "musts", som entrecôte og burger, og noen mer orginale og tildels dristige innslag, som grilla salat og tartar av hestekjøtt. Og hvordan var maten; Fersk, gjennomført, ekte, grillet.

Selv gikk jeg for grilla salat med and, mens Marianne gikk for burgeren, og mamma for entrecôten, begge deler servert med perfekt pommes frites. Alt smakte veldig bra, og ikke minst, alt smakte ekte grill! Forventningene var høye, og de ble innfridd.

Vinmenyen er raus, og prisene virker ok uten at jeg fordypet meg i det. Opplegget for vin på glass var derimot ganske uklart. I følge servitøren kunne i prinsippet det meste åpnes, uten at jeg helt kan skjønne at det kan stemme. Det er fint med godt utvalg, men personlig liker jeg at slike ting er tydeligere. Kall meg beskjeden, men et "åpent" opplegg krever en del av kunden, evt så krever det at servitøren leser kunden godt, og tar initiativet til å finne en vin som passer kundens smak og lommebok. Jeg tilhører f.eks. den mer nerdete typen som ofte vil være interessert å betale en 50-lapp ekstra for en kul vin fremfor en mer ordinær vin, men hvordan kan servitøren vite det? Uansett, ingen big deal, det viktige er at maten var god og at vinutvalget, når en vet hvordan det fungerer, er ambisiøst.


 Grilla salat - iphonebilde

Oppsummert er det to ting jeg særlig vil trekke frem. Det ene er grillet romanosalat, pinlig enkelt og smått genialt, virkelig noe å teste når grillsesongen starter for folk flest. Det andre er bildet som henger på guttedoen; Rimi-Hagen, ikledd dress, slips og sitt vanlige fårete glis, hengende i gullbelagt ramme på veggen like ved klosettet. - Jeg husker plakaten av dronning Sonja 50 år som hang på utedassen på landet hos bestemor og bestefar. For en aristokrat som Stein Erik Hagen, med et selvbilde som en pre-revolusjonær fransk solkonge, kunne ikke noe sted vært mer passende enn dassen på St Lars!

fredag 4. februar 2011

Skrei!

Se torsken! Breiflabb, kveite og steinbit er vel og bra, men hånden på hjertet, ingenting slår torsk i det lange løp. Den har en deilig mild smak, er lett å få til (i motsetning til f.eks. breiflabb hvor jeg sliter med å få til den perfekte konsistensen), og så digger jeg måten den flaker seg på når den er ferdig.


Denne uken har vært preget av sesongvaren skrei. For søringer som meg er skrei bedre kjent som lofottorsk, men det heter altså skrei. Noen uker i året er det plutselig fersk villfisk i verdensklasse å få tak i nær sagt overalt, og det må vi ikke glemme å utnytte. Vi hadde skrei til middag tre dager på rad etter at jeg kjøpte en sværing, fileterte den (etter beste evne), og delte i porsjoner. Filetene som ikke ble brukt samme dag saltet jeg lett og la på et fat i kjøleskapet, dekket til av plastfolie. Faktisk blir fisken enda fastere og saftigere av å ligge til neste dag, forutsatt at den er sprellfersk i utgangspunktet.  Her er én oppskrift.

Oppskrift til to
3-400 g skreifilet
300 g poteter


Løk-og eplekompott
1 rødløk
1 grønt eple
1 ss smør
1 ss sukker
litt salt

Jordskokkpuré
200 g jordskokker
1 neve bladpersille
litt sitronsaft
1 dæsj fløte, rømme eller kesam
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Skrell eple, skjær eple og rødløk i biter, og surr i smør. Strø over sukker og litt salt. La det surre i ca 10-15 min.

Kokte poteter er sunnere enn stekte, men av og til har vi bare lyst på stekte. Amandinepoteter og andre kokefaste småpoteter delt i to eller fire kan råstekes 10-15 min direkte i stekepanna tilsatt litt salt og pepper.

Jordskokkpuré kan lages på mange måter, f.eks. slik; Skrell jordskokkene og legg dem i vann raskt før de blir brune. Kok ca 15-20 min til de er møre, hell av vannet og kjør til puré f.eks. ved hjelp av en stavmikser. Ha i finhakket persille, en skvett sitronsaft og litt fløte, og smak til med salt og pepper.

Trekk fisken i godt saltet vann i 7-9 min. Eventuelt kan du salte den lett og la den trekke på rist omtrent like lenge.

Her et bilde fra en av de andre torskemiddagene. Mamma var på besøk, og hun lagde sin fantastiske ertestuing. Panert skrei, sprøstekt løk, ertestuing, bacon og kokte poteter. Blir fisk bedre?

Stekt skreifilet

onsdag 2. februar 2011

Salma - et perfekt konsept?

Jeg fikk en hyggelig henvendelse fra Salma. De hadde vært innom bloggen og sett at jeg ofte velger Salma når jeg velger laks. Jeg ble spurt om jeg ønsker å dele noen av mine Salmaoppskrifter på deres facebookprofil. Som en inspirasjonskilde har jeg til og med fått tilsendt en kokebok (som jeg faktisk ikke hadde fra før).


Vil jeg det? Jeg deler gjerne oppskrifter, så der har jeg ingen betenkeligheter. Jeg er har ingen profittambisjoner, og jeg tror heller ikke mine matkrumspring undergraver de som faktisk er profesjonelle og som forsøker å leve av deres matkunnskaper. Spørsmålet er om Salma er et produkt jeg ønsker å fronte? Er det godt nok? Er det fritt for svin på skogen?

Salma er absolutt godt nok. Kvaliteten er glimrende, og konseptet med garantert fersk laks er prisverdig og etterlengtet. Farvell til dvask, feit og halvgammel laks! Velkommen du sprudlende, friske og ferske filet!

Når jeg likevel antyder et men, så gjelder ikke det spesielt for Salma, men for norsk oppdrettsnæring som helhet. En skal være temmelig uinteressert om en ikke har fått med seg den stadig mer tilspissede debatten de siste årene om oppdrettsnæringens ansvar for de truede villaksstammene i norske elver, særlig på vestlandet. Jeg har selv tilbrakt hundrevis av timer på jakt etter villaks og sjøørret i elv og fjord. Det er trist å se bestandtallene så svake at sportsfisket må legges ned i et stadig større omfang. Lakselus og rømninger fra oppdrettsannlegg må ta sin del av skylda. Kanskje det meste av skylda.

Når det er sagt oppfatter jeg at Salma ønsker å være best i klassen, og det må vi utnytte. Oppdrett er tross alt det som har gjort at laks er tilgjengelig for deg og meg, og ikke forbeholdt den russiske tsaren alene. Salma har kvaliteten på sin side, og som representant for bevisste forbrukere forventer jeg at det etiske regnskapet er i like god balanse. 

Salmalaks oppdrettes på Bømlo. Jeg forventer at det er gode avlusingsmetoder ved oppdrettsanlegget, og at Salma bidrar til å utvikle mer effektive metoder for å løse dette gigantiske problemet. Jeg forventer at Salma iverksetter alle mulige tiltak for å forhindre rømming, at utslipp i fjorden renses og at man tenker miljø i forbindelse med logistikk og distribusjon. Med andre ord foventer jeg at Salma sørger for et produkt som er like bærekraftig og ansvarlig som det er bra!

På mitt spørsmål om hvilke grep Salma tar for å sikre bærekraft svarer deres markedskoordinator at de venter på den nye bærekraftstandarden (ASC) fra WWF, og regner med at Salma vil kvalifisere seg for denne standarden så snart den er ferdig.

Jeg synes det høres bra ut foreløpig. Men vi følger med!

tirsdag 1. februar 2011

Gul ertesuppe - en husmanns favoritt

Gul ertesuppe kommer langt opp på lista over husmannskostfavoritter. I følge min mor, og hun vet akkurat hva hun snakker om, er det to ting som gjør en god ertesuppe; Salt kjøtt av sau, og røkt kjøtt av gris. Jeg hadde noen rester av pinnekjøtt med tilhørende kraft som tok jobben som salt fårekjøtt. For å sikre litt røkesmak og mye god kraft passer røkt svineknoke perfekt. Eventuelt kan du bruke store stykker med bacon. Eller du kan bruke røkt svinekam, slik jeg gjorde denne gangen.


I disse tider som en kan få kjøpt dypfryst kokt potetstappe kan det være på sin plass å minne om at erter må ligge i vann i 24 timer for så og kokes i halvannen time. Om det blir for voldsomt er det bare å bla videre!

Oppskrift til 6
1/2 pk gule erter
0,5 kg salt fårekjøtt
0,5 kg røkt kjøtt av svin
1 kålerabi
4 gulerøtter
1 løk
2 liter kjøtt / grønnsakskraft

Sånn kan det gjøres
Legg erter i vann i ca 24 timer. Hell av vannet. Nå kan du enten koke ertene sammen med kjøttet, og la ertene få trekke til seg god smak på denne måten. Det kommer litt an på kjøttet og størrelsen på bitene, men koketiden vil ofte være omtrent som for ertene, ca 1 1/2 time. Eventuelt kan du koke kjøttet på forhånd, f.eks. dagen før, rense kjøttet, ta vare på kraften og koke ertene i denne. Du trenger ca 2 liter væske til en halv pakke erter. Har du ikke nok kraft kan du f.eks. fylle på med litt grønnsaksbuljong.

Del gulerøtter og kålerabi i biter, skjær løk i rause skiver og la det få koke i suppa en god halvtime før du setter deg ved middagsbordet. Serveres (i min familie) med et godt glass melk!