fredag 28. januar 2011

Elgburger

Perfekt helgemat! Vi fikk noen pakker elgkjøttdeig av noen venner, og det var aldri noen tvil om hva det skulle bli av det; Elgburger. Hjemmelaget burger er digg uansett om du lager det av vilt, lam eller ekte storfe, og det er bare å tilpasse dressing og tilbehør. F.eks. passer sopp, einebær, timian og trøfler perfekt til elg. Dessverre har jeg enda ikke skaffet meg et trøffelslott i Alba, så med "trøfler", refererer jeg til trøffelolje. Omtrent som å sammenligne King Oscar sardiner med fersk fisk, men som alle bestefedre vet, King Oscar sardiner har også sitt bruksområde.



Oppskrift på 4 store eller 8 små elgburgere

Burgere
400 g elgkjøttdeig
5-6 einebær
1 neve timian
1 egg
litt svart pepper
1 ss salt

Tilbehør
Salat (f.eks. crispi)
1/2 rødløk

Dressing
1/2 beger seterrømme
100 g sopp
3 dråper trøffelolje
1 neve timian
salt
pepper

Hamburger brød
Sånn kan det gjøres
Bland kjøttdeig, krydder og egg, og la stå en liten time. For å lage dressingen gjør du følgende; Stek sopp og avkjøl.  Finhakk timian og sopp, og bland med rømme, salt og pepper. Bland inn trøffelolje.


Hamburgerne stekes ca 4 min på hver side i stekepanna. Server med nybakte hamburgerbrød, trøffeloljedressing og det tilbehøret du liker. God helg!

lørdag 22. januar 2011

Fruktcoctail

Hvis jeg kunne ha flyttet Norge ut av isødet, ville jeg plassert det omtrent midt i det indiske hav, midt mellom Afrika og India, litt sør for ekvator, der klimaet er snilt, i trygg avstand fra slanger, rovdyr, pirater og malaria. Hvis jeg hadde gjort det, ville jeg nå kunne høste fersk mango, ananas, bananer og lichi. For når alt ligger begravd i snø her i nord, er det tid for høsting lenger sør. Drøm deg vekk, og lag en superfrisk fruktcoctail i vintermørket.

 

Oppskrift til 5-6

Forslag til frukt (det meste passer egentlig)
1 ananas
3 bananer
3 kiwi
1/2 granateple

Lake
3-4 ss demerarasukker
1 vaniljestang
1 stjerneanis
2 kardemommebelger
2 dl vann

Sånn kan det gjøres
Snitt vaniljestanga og skrap ut frøene. Ha frø, vaniljestang, vann, sukker og øvrige krydder i en kasserolle og kok opp til sukkeret er fullstendig smeltet. Avkjøl. Del frukt i passe biter, og hell over laken. Mer trenger du egentlig ikke, men det blir ikke mindre godt om du f.eks. serverer fruktcoctailen med hjemmelaget krokanis.

torsdag 20. januar 2011

Saltbakt fisk

Jeg stakk innom Fiskeriet på Youngstorget etter jobb forleden. Planen var saltbakt uer, men de hadde ikke fått inn den styggeste av alle fisker akkurat den dagen. Derimot, fortalte den hyggelige damen, hadde de fått inn et par hvittinger som hun anbefalte på det sterkeste til saltbaking. Ingen fisker egentlig etter hvitting fikk jeg vite, men det hender visst at fiskere får den inn som bifangst.

Hvittingpakke klar til å dekkes med salt

Hvitting er en fisk i torskefamilien, og alle som har pilket etter torsk i fjordene på Vestlandet (og sikkert mange andre steder) har garantert streifet snuten til en hvitting eller to. Utseendemessig ser den ut som en blek torsk, og jeg må innrømme at den liksom aldri har vært sett på som førstepremien i min krets. Jeg var derfor en smule overrasket da jeg dro kortet og betalte 300 kr for 1,5 kg hvitting med hode og det hele, det der med bifangst tatt i betraktning. Men dæven så godt det ble! Jeg skal aldri mer tenke krabbeteinemat om jeg får en hvitting på kroken.

Hvittingfilet

Saltbaking... Aldri prøvd det før, kommer garantert til å prøve det igjen! Du kan saltbake en hel fisk (selvfølgelig renset for innmat) eller filet. Jeg valgte det siste ettersom det bare var Marianne og meg til middag. Jeg fileterte den selv, frøs ned halvparten og kokte kraft på hode og bein. Husk å fjerne gjeller! Uansett kan det være greit å få fiskehandleren til å skrape av litt skjell for deg, for skinnet må du beholde på. Den hyggelige dama gjorde dette uoppfordret.

Oppskrift til to
400 g hvittingfilet (eller annen hvit fisk)
300 g mandelpoteter
ca 1 kg grovt havsalt

Gremolata
1 neve persille
saften av 1/2 sitron
1-2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
salt
pepper

Fiskesaus
2 dl fiskekraft
1 ss smør
1 ts hvetemel
1 bitteliten klype safran
1 sjalottløk
0,5 dl hvitvin (evt sitronsaft/hvitvinseddik e.l.)
0,5 dl fløte
1 neve frosne grønne erter

Rødkål
100 g rødkål
1 dl hvitvin (evt hvitvinseddik)
1 ss fennikelfrø
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Kombinasjonen persille, hvitløk og sitron, gjerne kaldt gremolata, er en av de mest grunnleggende og fantastiske kombinasjonene til fisk og skalldyr. Finhakk persille og hvitløk, og bland sammen med sitronsaft, olivenolje og litt salt- og pepper.

Legg en fiskefilet med skinnsiden ned, smør gremolata på fiskekjøttet og legg på en matchende fiskefilet med skinnet opp. Bruk litt hyssing til å binde filetene sammen. Dekk en passende ildfastform med grovt havsalt. Legg fiskepakken oppå saltet, og dekk fullstendig med grovt havsalt. Drypp over litt vann, ca 1 dl. Vannet limer saltet sammen til et lokk. Jeg hadde noen persillekvaster til overs som jeg stappet rundt om kring, men det er ikke nødvendig. Bak i ovnen på 180 grader i 30 min.


Fiskepakkene fullstendig dekket av grovt salt

Skjær poteter i strimler eller båter, og stek i olje til de er ferdige, ca 10-15 min. Ha på litt salt og pepper.

Du kan selvfølgelig bruke annet tilbehør enn rødkål til, men det var det jeg hadde i kjøleskapet. Skjær rødkål i tynne skiver, og sleng kål i en kasserolle med hvitvin, fennikelfrø og litt salt- og pepper. La det småkoke under lokk 10-15 min.

Sausen er klassisk, enkel og veldig god. Finhakk sjalottløk. Smelt smør, ha i sjalottløk, safran og mel. Spe gradvis med kraft, hvitvin og fløte, og la sausen småkoke noen minutter. Ha i frosne erter et par minutter før servering.

Når fisken er ferdig skraper du rett og slett av saltet som da har lagt seg som et mer eller mindre sammenhengende flak over filetene. Fisken ble seriøst god, og saltbaking vil bli gjentatt om kort tid!

Fiskemiddag

tirsdag 18. januar 2011

Bønnesuppe

Bønner, spinat, tomat, paprika, aubergine... Jeg vet, det høres virkelig ikke bra ut. Det høres ut som noe overdrevet detox Grethe Rhode opplegg, men jeg lover, det ble ganske så godt. Fetaost, stekt chorizo og en stor dose god olivenolje reddet retten fra sunnhetsfantatismehelvete!

Her passer det best med tørkede bønner som bløtlegges og kokes, fordi nettopp kokevannet er et så godt utgangspunkt for en god suppe. Særlig når man bruker bønnekraften til å spe ut most aubergine- og paprikapuré, laget slik. Men bønner på boks kan selvfølgelig også brukes. Det handler om å bruke det man har!


Oppskrift nok til 2
200 g bønner (cannellini/hvite/røde mv)
5 dl bønnekraft (evt grønnsakskraft)
100 g rødkål
100 g sopp
8-10 cherrytomater
50 g fetaost (evt chevre e.l.)
100 g chorizo
1-3 ss god olivenolje
salt
pepper

Spinatblanding
1 pk spinat
saften av 1/2 sitron
1 fedd hvitløk
1 neve persille
olivenolje

Aubergine- og paprikapuré

Sånn kan det gjøres
Når jeg først koker bønner, så koker jeg mye. Bløtlegg i rikelig med vann i 24 timer. Skyll av og fyll på nytt, friskt vann. Kok i lettsaltet vann i ca 1 time, og ha gjerne i litt løk, hvitløk slitne rotgrønnsaker og rester av krydderurter i kokevannet. Kraften blir suppe, og bønnene fryses ned i porsjoner til bruk i gryteretter og salater.

Aubergine- og paprikapuré er en meget anvendelig saus. Fin som basis for suppe, fin til hjemmelaget ravioli og ganske digg som en mild dipp til det mest romerske av alt, brød og vin. Her tar du en god sleiv med puré, og så sper du rett og slett med bønnekraft. Skjær rødkål i tynne strimler og ha i ca 5 min før servering.

Et triks for å få pregløse drivhustomater litt freshere er å confitere dem. Her er en hurtigvariant; Del cherrytomater i to, og sleng dem i en ildfast form sammen med fetaost i biter, skivet sopp, en dæsj olje og salt- og pepper.

Vask spinaten, la den få et par minutter i kokende saltet vann, avkjøl i kaldt vann og la den renne av seg. Bruk nevene og klem så mye vann ut av spinaten du gidder. Hakk spinat, og bland med finhakket hvitløk, persille og sitronsaft.

Skjær chorizo i biter, stek og ha bitene på tørkepapir slik at noe av fettet absorberes.

Server suppe med en dæsj spinatblanding, hurtigconfiterte tomater med fetaost og sopp, biter av chorizo og rikelig med din beste olivenolje. Og kanskje noen hjemmelagede rundstykker!

søndag 16. januar 2011

Hjemmelaget ravioli - Bravissimo!

Jeg fikk en utfordring fra Heiamat. Ravioli. Min nye pastalager skulle få sin ildåp. Jeg følte meg som Artie Bucco på "the Vesuvio". Tony Soprano hadde bestilt ravioli. Det MÅTTE bare bli bra...

... og bra ble. Utrolig tilfredsstillende egentlig når en har laget mat hele dagen, at jeg fikk det til, at resultatet knuste fjordland, at det ble så bra. For la det ikke være tvil om det, hjemmelaget ravioli er slow food for oss nybegynnere med pastamaskin.

Ravioli med saus, pinjekjerner, tomater og oliven

Oppskrift; Ravioli med spinat- og fetafyll og aubergine- og paprikasaus


Hjemmelaget pasta
500 g durumhvete "semolina"
5 store egg
1 ss god olivenolje
1 ts salt

Pastadeig

Ha melet og saltet i en haug på arbeidsbordet eller i en stor bolle. Lag en fordypning i midten, og ha i egg og olje. Du kan også bruke færre hele egg sammen med flere plommer for en finere pasta. Elt deigen sammen til en smidig, men ikke for klissete deig. Konsistensen kan minne litt om marsipan eller pepperkakedeig. Sett deigen i kjøleskapet i en liten time mens du lager fyllet.

Spinat- og fetafyll
1 pk spinat
100 g fetaost
100 g sopp
1 fedd hvitløk
saften av 1/2 sitron
1 neve bladpersille
5-6 soltørkede tomater
1 ts revet muskatnøtt
50 g mandler
maldonsalt
pepper

Stek sopp, avkjøl og finhakk. Vask spinaten, la den få et par minutter i kokende vann, avkjøl i kaldt vann og la den renne av seg. Bruk nevene og klem så mye vann ut av spinaten du gidder. Skold mandler og finhakk dem i en egnet maskin. Finhakk hvitløk, persille, fetaost, tomater og spinat. Bland alt i en bolle, ha over sitronsaft, en klype salt og et par runder med pepperkverna.

Aubergine- og paprikasaus
2 aubergine
1 stor rød paprika
2 fedd hvitløk
1/2 fennikel
saften av 1/2 sitron
salt
pepper
3 ss god olivenolje
olje til pensling

Del aubergine i to, pensle med olje, salt og pepper, og legg med skinnsiden opp i en langpanne med bakepapir. Del paprikaen i fire, rens for frø, og legg i langpannen med skinnsiden opp. Ha i noen skiver fennikel, og et par uskrelte hvitløksfedd. Stek på 180 grader i ca en time. Det er mulig paprikaen blir ferdig litt før. Den er ferdig når skinnet blir svartbrent og boblete. Et triks for å gjøre paprikaen enkel å skrelle er å ha den varme paprikaen i en brødpose i 5 min, for så å fjerne skinnet med fingrene. Skrap ut fruktkjøttet fra auberginene, og ha det i en bolle sammen med skrelt paprika, fennikel og skrelt hvitløk. Bruk en stavmikser e.l. og kjør alt til en fin puré. Ha i sitronsaft og olivenolje. Smak til med salt og pepper, og sausen er ferdig.

Sånn kan du lage ravioli
Jeg slo opp i gode gamle Jamie Olivers "The Naked Chef", og min nyeste kokebok, Dag Tjerslands "Mitt Toscana". Pastaoppskriftene deres er nærmest identiske, men de er litt uenige om fremgangsmåten for å lage ravioli; Skal det være salt i deigen? Skal ravioliene forsegles med egg eller vann? På det siste punktet gikk jeg for vann ettersom Jamie hadde så sterke meninger mot å bruke egg til akkurat den operasjonen.

Del pastaen i 3-4 klumper. Husk å dekke de som ikke brukes med plastfolie. Kjør pastaen gjennom maskinen på det øverste trinnet et par ganger. Brett kortsidene inn mot midten, og gjenta. Kjør pastaen gjennom på stadig smalere åpning. Når du kommer til midtstillingen bretter du igjen kortsidene mot midten. Juster åpningen et trinn eller to tilbake, og arbeid deg igjen stadig smalere mot midten. Min maskin har innstilling 1-9. Jeg begynte på 1 som er størst åpning, og sa meg fornøyd når jeg kom til trinn 6. Da hadde jeg en fin, elastisk pastaremse, omtrent 10 cm bred, og jeg fant ut at det var lurt å gi seg mens leken var god.


Pastalaging

Det ble en del prøving og feiling, og ikke så rent lite svinn. Men det hjalp da jeg sluttet å feilkople kortsidene med langsidene og jeg gikk fra én lang tynn remse til flere fine, brede remser. Er det forresten noen som har tips til hvordan en kan utnytte avskjæret som det nødvendigvis må bli litt av når en lager raviloli!?

Plasser pastaremsene på et godt melet arbeidsbord. 10 cm brede remser er greit når en skal lage ravioli, og ca 50 cm i slengen er en grei lengde å jobbe med. Dekk de remsene som ikke er i bruk med rene, fuktige kjøkkenhåndkler slik at de ikke tørker opp.

Legg en remse på et annet godt melet arbeidsbord. Ha toppede teskjeer med fyll med ca 5 cm' mellomrom. Pensle ytterkantene med vann, det er dette som skal lime og forsegle ravioliene. Dekk med en omtrent like stor pastaremse. Bruk begge hendene til å trykke deigen fint på plass rundt fyllingene, og prøv å skvise ut all luften. Gå nøye over ytterkantene med fingrene som en siste sjekk av forseglingen. Renskjær ravioliene, og plasser dem på et melet fat i kjøleskapet til du er klar for middag.

Raviolilaging

Kok ravioli i saltet vann i ca 5 min. Bruk rikelig med vann! Server med saus, og f.eks. ristede pinjekjerner, oliven og confiterte tomater. Det ble fantastisk godt, og endelige skjønner jeg poenget med pasta "al dente". Sopp's pasta "al dente" minner mer om fugelim eller silikon enn mat, men nå har jeg skjønt det, hjemmelaget pasta MÅ kokes "al dente".

Mission completed, ravioli ble en suksess. Neste gang blir det kanskje pasta med gabagool.

onsdag 12. januar 2011

Ett år etter

Da har det faktisk gått ett år siden jeg, spontaninspirert av Vaffelhjerte og Trines mektige matblogg, hoppet to meter stille lengde inn i de sosiale mediers verden og startet denne bloggen. Hva har dette ført til? Jeg har fått (enda) større bevissthet rundt hva vi spiser, jeg har fått (enda) sterkere motivasjon til å prøve ut nye ting og ikke minst har jeg oppdaget en stor, voksende verden av kreative og dyktige amatører; matlagere, skribenter og fotografer.

Jeg skal ikke lage noen big deal ut av dette; NokEnMatblogg er ingen institusjon i norsk gastronomi, og verden ville klart seg helt fint uten. En del lesere er det likevel. Noen ramler tilfeldig innom, andre vender stadig tilbake. Det gjør det interessant, det gjør det fortsatt gøy å legge ut innlegg og det setter jeg pris på!

Nå har nokenmatblogg fått sin egen twitterkonto. Jeg vet ikke helt hva som foregår på twitter, men det er det vel egentlig på tide å finne ut av. Telegram skal visst være på vei ut...

Over til noe annet... Jeg er meget fornøyd med denne nyervervelsen:


En stor, tung pastalager. Nå har jeg ingen unnskyldning, det skal lages hjemmelaget pasta. Dukker det ikke opp et blogginnlegg innen relativt kort tid som viser hvordan det gikk Da Werner lagde pasta er det nærliggende å anta at det ikke gikk spesielt bra!

To be continued...

tirsdag 11. januar 2011

Røykt svinekam

Røykt svinekam, ordentlig god gammeldags søndagsmiddag. Med jevnet skysaus, løk, sopp, gulerøtter og poteter. Enkelt og greit, faktisk riv ruskende godt! Én ting som passer hånd-i-hanske-bra til dette er asparges, særlig hvit, men det er off-season, og jeg fant ikke asparges der jeg handlet.


Oppskrift til 4
0,8 - 1,2 kg røyktsvinekam (uten eller med bein)
4 gulerøtter
1/2 blomkål 
500 g mandelpoteter

Saus
0,5 dl kraft
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 skvett fløte
1/2 løk
200 g sopp (f.eks. traktkantarell)

Sånn kan det gjøres
Beinet har en fin 90 graders vinkel som gjør at svinekammen er enkel å skjære fra benet både før og etter, og uten at jeg har sterke meninger om hva som er best er det kanskje like greit å fjerne beinet før steking? Stek svinekammen i lasagneformen, med eller uten ben, sammen med gulerøtter i biter, mandelpoteter med skall og blomkål i buketter. Ha i vann så det dekker grønnsakene, dette danner utgangspunktet for sausen. Stek svinekammen i ca 1,5 timer på 130 grader, evt kan du bruke steketermometer, 70 grader er fint.

Når svinekammen er ferdigstekt lar du den hvile litt før den skjæres opp. Mens den hviler lager du sausen; Smelt smør, rør inn mel og spe gradvis med kraft. La det koke opp mellom hver gang du tilsetter mer væske så er du sikker på å unngå at det klumper seg eller skiller seg. Stek sopp og løk i biter, og ha dette i sausen. Da er søndagsmiddagen servert!

Resten av svinekammen ble til en fin mandagsmiddag; pasta med svinekam, blomkål og tomater, med saus basert på en sennepsvinagraitte.

Restemiddag - svinekampasta

lørdag 8. januar 2011

Chateau Musar

Ikke Frankrike, ikke Italia, men Libanon... Inspirert av D2, og det faktum at vi skal til noen venner å spise elg i kveld, har jeg funnet frem en flaske Chateau Musar. Dette er kanskje den supervinen jeg alltid kommer tilbake til. Min første Musar-opplevelse var en gang midt på 2000-tallet. Da var det 95-årgangen som regjerte hyllene, en etterhvert smått legendarisk årgang. Vi var studenter, og finansieringen besto av spleiselag med andre vinsvin. Etter at polet ble utsolgt hadde de fortsatt flasker igjen på Altona, Bergens ubestridte vinmekka i grottene under hotell Augustin. Flere ganger dro vi ned dit med Musar i blikket.

Nye partier av 95-årgangen er igjen tilgjengelige i Norge, og kan fås på Vikapolet og på Valken, muligens også bestilles. Nå koster den drøye 500 kroner, ca det vi pleide å betale på Altona. 2003-årgangen som er tilgjengelig i de fleste polutsalg er derimot også en kanongod vin, og den koster under 300. Fortsatt en del penger for én flaske vin, men litt enklere å legitimere for stramme januarbudsjetter!


Aftenpostens Salvesen skal ha omtalt Chateu Musar på denne måten en eller annen gang på 80-tallet: "For en smaksbombe. Fullstappet av sviske, daddel, varmt kjønn og kamelsvette i lukten. Som et dampende harem i heten."

Selv om han kanskje må sies å ha latt seg rive litt vel mye med her, er jeg personlig ganske begeistret for vinanmeldere som legger litt følelse i anmeldelsene, og ikke bare holder seg til et strengt analytisk språk. Enda verre er det med superkorte, intetssigende beskrivelser som ikke gjør valget av vin for meg som interessert forbruker noe enklere enn før jeg leste anmeldelsen. Hvis noen har prøvd å bli klok på vinanmeldelser på Dagbladets nettsider i det siste (levert av klikk.no) forstår dere kanskje hva jeg mener; Når 10 viltviner testes, og 9 av 10 får beskrivelsen "En vin med god fylde og middels syre", kunne de like gjerne latt være. Når en i tillegg vet at Robert Lie, en av norges mest begavede og meritterte vinkelnere er i testpanelet, kan en lure på hvorfor man holder tilbake. Joda, ved å trykke på den enkelte vinen kan en få opp en noe mer utfyllende beskrivelse, men hva er poenget med den listen som legges ut på Dagbladets sider? Jeg understreker at jeg er sikker på det ligger en godt utført jobb bak, det er formidlingen jeg reagerer på.

Uansett, tilbake til Musar. Jeg har funnet frem en flaske av 2001-årgangen. Kanskje følger et smaksnotat i løpet av helgen, men jeg vet allerede nå at den kommer til å smake fortryllende, og bringe frem gode minner!

fredag 7. januar 2011

Kyllingrisotto med grønne erter og granateple

Mens våre forfedre så seg fornøyd hvis de klarte å skaffe salt til grøten, var det noen lenger sør som fant langt mer kreative ting å gjøre med sin risengrynsgrøt, risottoen. Bare fantasien setter grenser for hva som kan brukes til å lage denne fascinerende risretten.


Jeg brukte rødløk, hvitløk, fennikel, og mot slutten hadde jeg i grønne erter, stekt sopp, fersk rosmarin og sist men ikke minst, granateple. Risotto trenger ofte litt friskhet og syrlighet, og nettopp der har granateple mye å bidra med. Jeg har hørt at en smart måte å rense et granateple på er å knuse det mot kjøkkenbenken. Det funket, og de små røde kjernene skilte seg fint fra resten, men for å si det sånn, det detonerte også granaten, og det ble en hel del søl.


Uansett, på væskefronten brukte jeg en skvett hvitvin og hønsekraft fra buljongterning, og jeg brukte denne fremgangsmåten. Vær kreativ, prøv nye ting, lykke til!

mandag 3. januar 2011

Nøttepanert kveite

Det er et nytt år, og etter all fråtsingen i kjøtt er det nærmest forfriskende med litt fisk. Kveite, ikledd hasselnøtter, perfekt!

Nøttepanert kveite med ertepuré, confiterte tomater, soppsaus på rekekraft og poteter

Oppskrift til to
2 skiver kveite
50 g hasselnøtter
1 ss spisskummen
1 ss fennikelfrø
salt
pepper
1 egg

Sånn kan det gjøres
Strø et lag med salt over fiskestykkene, og la fisken stå en halvtimes tid.

Kveiteskiver, lettere saltet

Dette trekker ut litt fuktighet og gjør fisken fastere. Tørk godt av dem. Kvern nøtter, og ha det hele utover på et fat sammen med spisskummen og fennikelfrø.

Nøtter og krydder

Visp sammen egget, pensle fiskestykkene, og vend dem i nøtteblandingen. Fisken kan stekes i stekepanne, i stekeovnen eller en kombinasjon av de to. 10 minutter på 200 grader, etterfulgt av 2 minutter med grillfunksjon fungerte fint for mine stykker som var relativt tjukke.

Kveiteskiver vendt i nøtter

Server gjerne med erte- og blomkålpuré, confiterte tomater, saus basert på rekekraft og poteter. Eller noe annet godt!